Indlæser Begivenheder

« All Begivenheder

Lys- og videoinstallation på Bispetorv

31. oktober 2017 kl. 17:00 - 31. oktober 2027 kl. 22:30

Lys- og videoinstallation på Bispetorv

Overordnet set skete der med Reformationen en forenkling og en ‘oprydning’ i de værdier og symboler, der var knyttet til den katolske kirke. I den protestantiske kirke blev modersmålet taget i brug i gudstjenesten, helgenbilleder blev destrueret, afladspraksis og paven som guds stedfortræder blev forkastet og kalkmalerier overmalet. Individet skulle nu have direkte forbindelse til Gud. Denne forandring markeres d. 31. oktober 2017 ved en omfattende lys- og videoinstallation af Atelier Hotel Pro Forma på og ved Bispetorv i Aarhus. En visuel markering af 500-året for reformationen, der er forankret i et nutidigt, teknologisk formsprog. Al gadebelysning på Bispetorvet slukkes og skaber rum for en magisk aften. I installationen indgår teser for fremtiden formuleret af forskere, eksperter, kunstnere og borgere.

Åbningen og lukningen af installationen markeres på stemningsfuld vis kl. 17.00 og 22.10.

Baggrund
Installationen indgår i endagsfestivalen Rethink Reformation, som Folkeuniversitetet i Aarhus står bag i samarbejde med Aarhus Domkirke og Aarhus Universitet. Festivalen fejrer, at det den 31. oktober er 500 år siden, Luther offentliggjorde sine 95 teser, og åbnede for en af de største omvæltninger i Europas og Danmarks historie.

Bispetorv er festivalens knudepunkt
Rethink Reformation er et af Aarhus Kulturhovedstad 2017’s fuldmåneevents. Bispetorv er i kraft af sin centrale placering festivalens knudepunkt. Torvet er det første, man møder som festivalgæst, og den plads man bevæger sig hen over for at “skifte scene” mellem de huse, som festivalens arrangementer foregår i, nemlig Domkirken, Aarhus Teater og Aarhus Katedralskole. Installationen binder således de forskellige scener sammen, skaber stemning og opmærksomhed omkring festivalen og byder nysgerrige velkommen. Bispetorv bliver et udendørs rum af lys, man kan træde ind i og unddrage sig efterårsmørket for en stund. Ved hjælp af lys, video og andre virkemidler kan nyt og gammelt mødes og danne en nutidig ramme for markeringen af reformationens 500 års jubilæum.

Hvem står bag
Skaberne af lys- og videoinstallationen er fra Atelier Hotel Pro Forma Adam Ryde Ankarfeldt (video) og Anne Mette Fisker Langkjer (rum), som begge har medvirket i produktionen af NEOARCTIC samt flere af Hotel Pro Formas forestillinger og andre projekter i forskellig skala. Med sig har de Malthe Haugaard (lys), lysmester og lysdesigner på Det Kongelige Teater, Skuespilhuset, som desuden arbejder freelance som lys-konsulent samt med lys og lysdesign på teatre og i forbindelse med forskellige arkitektoniske projekter.

Adam, Anne Mette og Malthe har tidligere arbejdet som team på musikforestillingen Radium (Songbird Production) der havde premiere på Københavns Musikteater i 2015 og derefter har turneret rundt i Danmark.

Målgruppe
Installationen er åben for alle interesserede.

Detaljer

Start:
31. oktober 2017 kl. 17:00
Slut:
31. oktober 2027 kl. 22:30
Begivenhed Kategori:
Begivenhed Tags:
, ,

Sted

Bispetorv
Aarhus, 8000

Arrangører

Hotel Pro Forma
Folkeuniversitetet i Aarhus